CSS Yazılım Nedir?

CSS yazılım Nedir? (Cascading Style Sheets) Türkçeye ardışık stil sayfaları olarak çevrilebilecek bir web sitesi kodlama dilidir. Web sitesi oluştururken kullanılan 3 ana dilden biridir. Bu 3 ana dilden diğerleri HTML ve JavaScript’tir. Bir metafor olarak düşünürsek HTML bir vücudun iskeletini oluştururken JavaScript kas ve dolaşım sistemidir. CSS yazılım ise o kişinin kıyafetlerini giymiş haldeki görünümüdür.
CSS yazılım nedir? bir web sitesinin nasıl görüneceğini ifade eder. Bir web sitesinde bulunan fotoğraf, metin, video ya da başlık gibi görsel öğelerin görsel özellikleri CSS ile tarif edilir. Aynı zamanda, CSS yazılım ile bu öğelerin sayfadaki yerleşimi ve bu yerleşimin bilgisayar, telefon ve tablet gibi farklı cihazlarda nasıl olacağı da ayarlanır.
CSS’in Kısa Tarihçesi
İlk olarak 10 Ekim 1994’de Tim Barners-Lee ile çalışan Hakon Wium Lie tarafından ortaya atılan CSS, daha sonra W3C (Dünya Çapındaki Ağ Birliği), forum ve e-posta listeleri aracılığıyla taslağı oluşturulup 1996’da CSS1 olarak ilk halini almıştır.
İnternet kullanımının artması ve internetin yaygınlaşmasıyla yeni ihtiyaçlar doğmuş ve W3C’nin önerisiyleCSS2 ortaya çıkmıştır. Daha sonra çalışmalar başlamış olsa da CSS3 2016’da hala geliştirilme aşamasındadır.
Web Site Sayfa Yapısı ve CSS
Daha önce bahsedildiği gibi web siteleri yapısal olarak incelendiğinde bizleri 3 katman karşılamaktadır. Bu katmanları yapım sırasına göre sıraladığımızda, sıralama içerik katmanı (HTML), görselleştirme katmanı (CSS) ve etkileşim katmanı (JavaScript) şeklinde olmaktadır.
Her internet sayfasında mutlaka bulunması gereken içerik katmanı HTML dili ile yazılır. Sayfayı ziyaret edenlere aktarılmak istenen bilgiler HTML kullanılarak aktarılır. Bu içerikler metin olabileceği gibi fotoğraf, video veya animasyon da olabilmektedir. Bu katman içeriğin nasıl görüneceğiyle ilgili bilgiye sahip değildir.
Görselleştirme katmanı CSS yazılımı nedir kullanılarak belirlenir. Bu katman ile yukarıda bahsedilen içeriğin nasıl gösterileceğini belirlemek mümkündür. Font boyutunun belirlenmesi, yazının ne renk olacağı, içeriklerin ekrana göre ayarlanması gibi ayarlar bu katmanda CSS kullanılarak yapılır. Bu ayarların yapılabilmesi için kullanılabilecek tek dil CSS olmasa da en çok kullanılan ve önerileni CSS yazılımıdır.
Son katman olan etkileşim katmanı JavaScript kullanılarak oluşturulur. Kullanıcı ile sayfa arasındaki etkileşimi belirler. Örneğin, ziyaretçi ile etkileşim, formların kontrolü gibi işlemler bu katmanda yapılır.
İnternet Sitesi Fiyatları
İnternet Sitesi Fiyatları İnternet siteleri, özellikle e- ticaret ile ilgilenenler için, işlerini geliştirmede ve satışlarını arttırma anla...
Front End Nedir?
Teknolojinin zaman içerisindeki hızlı gelişimiyle yeni terimler hayatımıza girmeye başladı. Aslında bu bilmediğimiz kavramlar hayatımıza yen...
Web Sitesinin Renk Arşivi
Web tasarımında kullanılan renklere her ne kadar dikkat etmeyip önem vermesek te, gün içinde ziyaret ettiğimiz web siteleri ve web sitelerin...